Woeziksestraat 692
6604CH Wijchen

Het is weer Prinsjesdag geweest. Dat betekent dat de regering heeft laten weten wat er volgend jaar verandert in de basisverzekering. Op deze pagina leest u wat er precies wijzigt. Ook geven we u graag een aantal tips voor uw zorgverzekering in 2019.

Loopt een gezondheidsrisico door overgewicht? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen voor begeleiding door een gespecialiseerde zorgverlener. Dit programma heet Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). De GLI richt op het tegengaan van overgewicht. Namelijk door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is er psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.

Als patiënt kunt u vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. In 2018 wordt alleen nog het vervoer vergoed als u een behandeling moet ondergaan.

Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn niet langer vergoed uit het basispakket.

Het verplicht eigen risico blijft in 2019 € 385. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit uw basisverzekering de eerste € 385 zelf betaalt.

De maximale zorgtoeslag stijgt met € 92 per jaar voor eenpersoonshuishoudens tot maximaal € 277 per jaar voor meerpersoonshuishoudens.

Tips voor uw basisverzekering in 2019

Tip 1: Bespaar op uw eigen risico
Het verplicht eigen risico is in 2019 € 385. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit uw basisverzekering de eerste € 385 zelf betaalt.
Maar wist u dat u géén eigen risico betaalt voor:
  1. Behandelingen door uw huisarts
  2. Zorg uit uw aanvullende verzekering

 

Tip 2: Betaal uw eigen risico in termijnen
€ 385 is een flink bedrag. Daarom bieden we de mogelijkheid om dit bedrag bij ons in 10 termijnen te betalen. Zo komt u niet voor financiële verrassingen te staan. Vanaf november kunt u gespreid betalen van het eigen risico voor 2019 aanvragen.

 

Tip 3: Check of uw aanvullende verzekering nog bij u past
Half november ontvangt u uw nieuwe polis voor 2019. Een goed moment om te kijken of uw aanvullende verzekering nog bij u past. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een uitgebreidere dekking wilt voor tandzorg, fysiotherapie of brillen en lenzen. Wilt u uw aanvullende verzekering wijzigen? Dan heeft u tot en met 31 december 2018 de tijd ( let op: sommige verzekeraars wijken hiervan af)

Meer weten over de verzekeringen?