Woeziksestraat 692
6604CH Wijchen

Steeds meer mensen kiezen voor een kwaliteitsfiets of een fiets met trapondersteuning. Ook de speed-pedelec wint aan populariteit. Welke fiets u ook kiest, zorg ervoor dat hij goed verzekerd is.

U kunt uw fiets, e-bike of speed-pedelec verzekeren voor de volgende onderdelen: aansprakelijkheid (alleen speed-pedelec), diefstal en schade door bijvoorbeeld vallen of een aanrijding. De verzekering heeft vaak een wereldwijde dekking en kan ook hulpverlening regelen. Bij diefstal moet u aangifte doen bij de politie en de twee originele sleutels inleveren.

Hoewel de elektrische fiets officieel een motorvoertuig is, hoeft u hiervoor geen WA-verzekering af te sluiten. Uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren sluit schade veroorzaakt met een motorvoertuig in principe uit, maar voor de elektrische fiets wordt vaak een uitzondering gemaakt. Wij zoeken graag uit of dat ook zo is bij uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Plaatst u een hulpmotortje op uw fiets of mountainbike? De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) heeft nog geen type-goedkeuring verleend voor dergelijke voertuigen. U mag er daarom niet mee op de openbare weg rijden en kunt voor deze fiets geen WA-verzekering afsluiten. En hij is ook niet verzekerd op uw Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP).

De speed-pedelec is een snelle e-bike die tot 45 kilometer per uur kan behalen. Sinds 1 januari 2017 wordt de speed-pedelec als bromfiets beschouwd en per 1 juli 2017 is een geel bromfietskenteken verplicht. U moet zich bovendien aan de regels voor bromfietsen houden. Dat betekent dat u minstens 16 jaar oud bent en een rijbewijs voor bromfiets of auto heeft. Ook is een helm verplicht, maar dat mag een gewone fietshelm zijn. Ten slotte: voor een speed-pedelec moet u een WA-verzekering afsluiten. Wij adviseren u daar graag over.

Er zijn fietsverzekeringen waarbij u de premie voor de hele looptijd (vaak 3 of 5 jaar) vooruit betaalt en verzekeringen waarbij u de premie per maand of (half)jaar afrekent. De eerste variant is goedkoper, maar bij de tweede heeft u een voordeel als de fiets binnen korte tijd gestolen wordt. U heeft dan nog maar weinig premie betaald, maar krijgt wel een volledige vergoeding.

De schadelast van fietsverzekeraars is sterk gestegen vanwege een sterk toegenomen aantal gestolen elektrische fietsen. En dat heeft tot gevolg dat de premies voor e-bikeverzekeringen omhoog gaan. Wilt u af van uw dure e-bikeverzekering? Wij gaan voor u op zoek naar een goede en betaalbare verzekering.

DE PREMIE

De premie van de fietsverzekering hangt af van:

  • De dekking die u gekozen heeft
  • De nieuwwaarde van de fiets
  • Of er een anti-diefstalchip op de fiets zit
  • De regio waar u woont

Meer weten over de verzekeringen?